Almaecet
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 kg
alma |
35 |
0.4 |
0.4 |
7 |
2.3 |
0 |
1 szelet
kenyér |
251 |
10 |
0.8 |
53.5 |
1.1 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Egy ötliteres befőttesüvegbe belerakunk 2 kg lereszelt almát. 3 liter vizet felforralunk, majd belekeverjük a cukrot. Kevergetve feloldjuk és langyosan az almára öntjük. Gézbe tekert kenyeret (kovászos legyen) fektetünk rá. Tányérral lefedve 8 napig meleg helyen érleljük. Vásznon leszűrjük és tovább érleljük. A tetején képződött hártyás anyagot leszedjük és a tiszta lét csővel lefejtjük. Kevés lében, az aljával együtt eltesszük, a továbbiakban a kenyér helyett használhatjuk. A többi tiszta lé a tökéletes almaecet.
Salátákhoz, diétákhoz használható.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)