| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 csipet gyömbér | 61 | 2.5 | 0.8 | 11 | 0 | 0 |
| 2,5 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 3 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 8 dkg vaj | 372 | 27.7 | 28.1 | 1.6 | 0 | 100 |
| 1 evőkanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 30 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 2 evőkanál barnacukor | 391 | 0 | 0 | 97.4 | 0 | 0 |
| 1 csapott kávéskanál fahéj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
Az aszalt áfonyát forrázzuk és csepegtessük le. Az élesztőt a langyos, cukros tejben futtassuk fel. Kenyérsütőben dagasszuk össze a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett, lisztben megforgatott áfonyát. Tegyük át egy tálba, a tésztát takarjuk le és kelesszük 40 percig 40 fokos sütőben. Ha kb kétszeresére nőtt vegyük ki és gyúrjuk át kézzel. Formázzunk belőle zsemléket és sütőlemezre téve tegyük vissza 30 percre kelni a sütőbe. 30 perc után kenjük meg tojással és süssük meg.