Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Vegán sajt (szójamentes!)

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 200 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Hideg, Sós, Zöldség, Reform konyha
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál tahini ? ? ? ? ? ?
250 ml kesudió ? ? ? ? ? ?
1/2 teáskanál fokhagyma granulátum 0 0 0 0 0 0
1/2 teáskanál vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál tengeri só 0 0 0 0 0 0
1/2 teáskanál mustármag 0 0 0 0 0 0
1/2 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1/2 teáskanál kurkuma 0 0 0 0 0 0
1/2 teáskanál sárgarépa por ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál inaktív sörélesztőpehely ? ? ? ? ? ?
3 teáskanál agar-agar ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Olajozz ki vékonyan egy Neked tetsző szögletes vagy kerek formát, melyben a sajtot fogod formázni és tedd félre.
A kesudiót daráld olyan finomra, amilyenre csak tudod ( kávédaráló, valamilyen konyhai kütyü daráló része stb. ), borítsd egy tálba a többi száraz hozzávalóval együtt, úgy mint: sárgarépapor, kurkuma, fűszerpaprika, őrölt mustármag, tengeri só, hagymagranulátumok, élesztőpehely. Egy kanállal keverd össze alaposan ezt a sok mindent, majd csorgasd bele a citromlevet és kanalazd bele a tahinit is.
Egy kisebb edénybe mérd ki a másfél csésze vizet, szórd bele az agar agart, keverd el és kezd el melegíteni. Forrástól számítva még 5 percen át kell gyöngyözni hagyni, hogy az agar biztosan „elolvadjon” a vízben. Ja és ne hagyd ott, gyakran meg kell keverni.
Tedd magad mellé a botmixert, végy egy nagy levegőt, öntsd a forró agaros vizet a kesudiós egyvelegre, keverd át a fakanállal és gyorsan ess neki a botmixerrel is. ( Dramatizálok, nem olyan bonyolult ám a művelet! ;o) Alaposan és gyorsan kell dolgoznod, mert az agar gyorsan „köt” és később viccesen néznek ki a kész sajtdarabokban az esetlegesen nem megfelelően elkevert fűszergömböcök. Ha homogén a massza, mehet az olajos tálkába, amit rögtön be is tehetsz a hűtőbe ( lefedetlenül, különben izzadni fog! ).
Nagyjából 30 perc után fogyasztható, addigra kellemesen lehűl és meg is dermed a sajt ahhoz, hogy szeletelni vagy reszelni lehessen, de akkor lesz az igaz, ha békén hagyod néhány órán át.
Összesen 50 dkg kész sajtod lesz, ha a fentieket velem együtt megcsináltad.
Természetesen ízesíteni is lehet, én bazsalikomosat és metélőhagymásat szoktam csinálni, igaz, picit meglazítja a textúráját a sajtnak, de nagyon finom lesz! A füstölt verzióval is próbálkoztam, folyékony füst segítségével, de nekem nem ízlett annyira …

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)