| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 25 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 25 dkg cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 2 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 3 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 1,5 dl tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 |
| 70 dkg tehéntúró (félzsíros) | 62 | 3.2 | 3.3 | 4.8 | 0 | 0 |
| 0,5 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 5 evőkanál tejszín | 372 | 21.5 | 30.6 | 2 | 0 | 90 |
| 1 db
citrom |
31 | 0.4 | 0.6 | 2.3 | 5.3 | 0 |
| 2 evőkanál búzadara | 0 | 9.4 | 1 | 73.4 | 7.2 | 0 |
| 10 dkg mazsola | 287 | 2.4 | 0 | 65 | 5.4 | 0 |
| 5 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel. A lisztet szitáljuk egy tálba és adjuk hozzá a puha vajat, 5 dkg cukrot, egy tojást és a felfutott élesztőt. Gyúrjunk belőle sima tésztát. Akkor jó a tészta, ha elválik a tészta az edény falától. Szórjuk meg a tetejét liszttel, takarjuk le és kelesszük egy órát, meleg helyen. Ha megkelt gyúrjuk át, nyújtsuk ki és rakjuk egy kivajazott-lisztezett formába úgy, hogy a peremére is jusson tészta, majd kelesszük tovább még fél óráig. A túrót keverjük sima krémmé a tejszínnel, tejföllel, 5 dkg cukorral, a búzadarával, a citrom lereszelt héjával és a tojássárgájával. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és forgassuk bele a túrós krémbe. Végül szórjuk bele a mazsolát és óvatosan keverjük el benne. A túrós masszát töltsük a tésztára és előmelegített, 175 fokos sütőben 40-50 perc alatt süssük meg. Ha megsült, kapcsoljuk ki a sütőt vegyük és hagyjuk 15 percig még a sütőben, majd vegyük ki és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.