Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Tiszai halászlé Kristóf módjára

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Főétel, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Halak, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 kg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
2 kg harcsa 82 15.8 2 0.2 0 80
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsíron pároljuk meg a hagymát, ha megpuhult szórjuk rá a pirospaprikát és egy átkeverés után, öntsük fel vízzel. Körülbelül egy negyednyivel többel, mint amannyi levest szeretnénk. Amíg felforr, tisztítsuk meg és filézzük ki a halakat. A halszeleteket vágjuk tetszőleges darabokra, a pontyot, ha nem szeretjük a szálkás halhúst, irdaljuk be. Ha a lé felforrt, dobjuk bele a feldarabolt paprikát, paradicsomot, a paprika ízlés szerint lehet csípős és a hal nyesedékét, a csontokat, a fejet és az uszonyokat, a ponty keserűfogát feltétlenül vágjuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk úgy két-két és fél órát. Szűrjük le és a nagyobb szálkákat, csontokat kiszedve passzírozzuk át. A sűrűje mehet vissza a lébe. A főzés közepénél sózzuk be a halszeleteket és hagyjuk állni a sóban, ez tartást ad a húsnak, kevésbé fog szétfőni. Ha az alaplé újraforrt tegyük bele a halat és 35-40 percig nagy lángon főzzük. Ne kevergessük, mert összetörjük a szeleteket. Forrón tálaljuk. Ha nem készítjük csípősre és beirdaltuk a pontyot a gyereke is nyugodtan ehetik, gyakorlatilag nem marad szálka benne.
Csípőspaprikát és friss kenyeret adjuk mellé.
A maradék, másnapra, hűvösön tartva, kocsonyává áll össze.
Pirítóssal kitűnő reggeli.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)