A zsíron pároljuk meg a hagymát, ha megpuhult szórjuk rá a pirospaprikát és egy átkeverés után, öntsük fel vízzel. Körülbelül egy negyednyivel többel, mint amannyi levest szeretnénk. Amíg felforr, tisztítsuk meg és filézzük ki a halakat. A halszeleteket vágjuk tetszőleges darabokra, a pontyot, ha nem szeretjük a szálkás halhúst, irdaljuk be. Ha a lé felforrt, dobjuk bele a feldarabolt paprikát, paradicsomot, a paprika ízlés szerint lehet csípős és a hal nyesedékét, a csontokat, a fejet és az uszonyokat, a ponty keserűfogát feltétlenül vágjuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk úgy két-két és fél órát. Szűrjük le és a nagyobb szálkákat, csontokat kiszedve passzírozzuk át. A sűrűje mehet vissza a lébe. A főzés közepénél sózzuk be a halszeleteket és hagyjuk állni a sóban, ez tartást ad a húsnak, kevésbé fog szétfőni. Ha az alaplé újraforrt tegyük bele a halat és 35-40 percig nagy lángon főzzük. Ne kevergessük, mert összetörjük a szeleteket. Forrón tálaljuk. Ha nem készítjük csípősre és beirdaltuk a pontyot a gyereke is nyugodtan ehetik, gyakorlatilag nem marad szálka benne.
Csípőspaprikát és friss kenyeret adjuk mellé.
A maradék, másnapra, hűvösön tartva, kocsonyává áll össze.
Pirítóssal kitűnő reggeli.