Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szilvás lepény ribizlilekvárral

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál ribizli lekvár 251 0.2 0 61.6 0 0
50 dkg szilva 47 0.8 0 10.2 1.7 0
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt kevés tejben feloldjuk, cukorral összekeverjük, a mélyedésbe öntjük. Letakarva 15 percig kelesztjük, majd a többi hozzávalóval, a maradék tejjel, cukorral, sóval és olvasztott vajjal laza tésztává dolgozzuk össze. Kiborítjuk a tálból, s két kézzel alaposan átdagasztjuk, majd letakarva, addig kelesztjük, míg a kétszeresére nő. Ez kb egy óra. A szilvát megmossuk, a szárától megtisztítjuk, majd úgy magozzuk ki, hogy a szilva két fele egyben maradjon. A kelt tésztát, még egyszer átdagasztjuk, majd negyed órát pihentetjük. Egy tepsit kizsírozunk vagy beterítünk sütőpapírral. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, a tepsire terítjük úgy, hogy a széleit egy kicsit feljebb húzzuk, peremet képezve. A tésztát bekenjük tejjel és tetőcserépszerűen rárakosgatjuk a szilvát, majd előmelegített sütőben, 170 fokon, úgy 30 perc alatt megsütjük. A ribizlilekvárt, kevés vízzel, felforrósítjuk és lekenjük vele a süteményt.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)