Szilvás lepény ribizlilekvárral
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 evőkanál
ribizli lekvár |
251 |
0.2 |
0 |
61.6 |
0 |
0 |
50 dkg
szilva |
47 |
0.8 |
0 |
10.2 |
1.7 |
0 |
30 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
3 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
3 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt kevés tejben feloldjuk, cukorral összekeverjük, a mélyedésbe öntjük. Letakarva 15 percig kelesztjük, majd a többi hozzávalóval, a maradék tejjel, cukorral, sóval és olvasztott vajjal laza tésztává dolgozzuk össze. Kiborítjuk a tálból, s két kézzel alaposan átdagasztjuk, majd letakarva, addig kelesztjük, míg a kétszeresére nő. Ez kb egy óra. A szilvát megmossuk, a szárától megtisztítjuk, majd úgy magozzuk ki, hogy a szilva két fele egyben maradjon. A kelt tésztát, még egyszer átdagasztjuk, majd negyed órát pihentetjük. Egy tepsit kizsírozunk vagy beterítünk sütőpapírral. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, a tepsire terítjük úgy, hogy a széleit egy kicsit feljebb húzzuk, peremet képezve. A tésztát bekenjük tejjel és tetőcserépszerűen rárakosgatjuk a szilvát, majd előmelegített sütőben, 170 fokon, úgy 30 perc alatt megsütjük. A ribizlilekvárt, kevés vízzel, felforrósítjuk és lekenjük vele a süteményt.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)