Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Rakott cukkini

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel, Meleg nyári napokra, Böjt, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Reform konyha
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
4 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukkinik végeit levágjuk és hosszában fél centiméteres szeletekre daraboljuk. Az olaj felében mindkét oldalukat megpirítjuk, majd lecsöpögtetve félretesszük. A megmaradt olajat beleöntjük a serpenyőbe és a felkarikázott hagymát megpároljuk benne, lecsöpögtetve ezt is félreteszük. A még forró, de tűzön nem lévő olajba belekeverjük a zúzott fokhagymát. A tejfölben elkeverjük a tojásokat és a megreszelt sajtok kétharmadát. A kicsumázott paradicsomokat is felszeleteljük és a zöldségek felét egy tepsibe rétegezzük, rácsöpögtetjük a fokhagymás olaj felét, rászórjuk a fűszerkeverék felét, sózzuk, borsozzuk és rákenjük a tejfölös massza harmadát, ismét zöldség, olaj és fűszer következik, leöntve a maradék mártással. 175 fokra előmelegített sütőbe süssük 20 percig, ekkor megszórjuk a maradék reszelt sajttal és még 15-20 percet a sajt pirulásáig süssük.
Tálalás előtt pihentessük 10 percig, kockára vágva tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)