| alapanyag | kalória (kcal)  | 
				fehérje (g)  | 
				zsír (g)  | 
				szénhidrát (g)  | 
				rost (g)  | 
				koleszterin (mg)  | 
				
| 2 evőkanál olaj | 899 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 0 | 
| 3 liter marhaalaplé | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
| 1/2 dl konyak | 246 | 0 | 0 | 1.7 | 0 | 0 | 
| 1 csokor petrezselyemzöld | 61 | 4.4 | 0.4 | 9.8 | 4.3 | 0 | 
| 1 késhegynyi gyömbér | 61 | 2.5 | 0.8 | 11 | 0 | 0 | 
| 1 szál póréhagyma | 37 | 2.2 | 0.3 | 6.3 | 2.3 | 0 | 
| 1 db				
		paradicsom  | 
					22 | 1 | 0.2 | 4 | 1.8 | 0 | 
| 1 kiskanál kakukkfű | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
| 1 kiskanál bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
| 2 db babérlevél | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
| 2 gerezd				
		fokhagyma  | 
					134 | 6.8 | 0.1 | 26.3 | 0.8 | 0 | 
| 1 fej				
		vöröshagyma  | 
					40 | 1.2 | 0.1 | 8.3 | 3.1 | 0 | 
| 1 db zeller | 31 | 1.4 | 0.3 | 5 | 4.2 | 0 | 
| 4 db fehérrépa | 30 | 1.2 | 0.1 | 5.9 | 7.5 | 0 | 
| 4 db				
		sárgarépa  | 
					40 | 1.2 | 0.2 | 8.1 | 3.4 | 0 | 
| 2 kg ököruszály | 263 | 20 | 6 | 0.6 | 0 | 83 | 
| ízlés szerint konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
			
			Az ökörfarkat az ízeknél elvágom vagy megkérem a hentest, hogy vágja szét. 2 fehér és sárgarépát, a pórét és a petrezselyem zöldjét  félreteszem. A többi zöldséget megtisztítom és nagyobb darabokra vágom, összekeverem a fűszerekkel, az olajjal és a húsdarabokkal. Nagy tepsibe, lehetőleg nem vastagon elterítem. Előmelegített, 200 fokos sütőbe teszem és többször átforgatva fél-háromnegyed órát sütöm, amíg a hús és a zöldség is szép színt kap. Ekkor fazékba teszem, felöntöm az alaplével és csendes tűzön 4 órát főzőm. Leszűrőm a levet és hűlni hagyom. Ha a zöldség és hús is lehűlt, kiválogatom a farokdarabokat és a húst leszedem a csontról, a nagyobb darabokat összevágom. a csontokra és a zöldségekre nincs szükség. A levesről eltávolítom a zsiradékot és vászonkendőn a fazékba szűröm. A félretett zöldségeket gyufaszálnyi darabokra vágom és a felforrt lébe dobom, mintegy negyed órát csendesen forralom, szükség esetén utánfűszerezem. Összemelegítem a húsdarabokkal, beleöntöm a konyakot és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom.