Mazsolás-narancsos kalács
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 dl
tej (3,6 %) |
273 |
26 |
27 |
0.5 |
0 |
92 |
30 db
Canderel édesítőtabletta |
0.3 |
0 |
0 |
0.1 |
0 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
60 dkg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
1 mokkáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
narancs |
41 |
0.6 |
0.2 |
8.5 |
2.2 |
0 |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
8 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. A narancsot alaposan megmossuk, majd héját a lisztre reszeljük. Levét kifacsarjuk, legalább 2 dl legyen, feloldjuk benne az édesítőt és a lisztre öntjük, ha ennél kevesebb lenne, akkor egészítsük ki. Két tojást, az olvasztott, de nem meleg margarint és a felfuttatott élesztőt ráöntjük, majd kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, hosszúkás cipóvá formáljuk, majd kikent püspökkenyér formába tesszük. A tetejét felvert tojással lekenjük.
A kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, majd közepesen forró, előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, deszkára borítjuk, a tetejét por alakú édesítőszerrel megszórjuk és fölszeleteljük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)