Kürtőskalács
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
12 evőkanál
margarin (70% zsírtartalmú) |
294 |
2.6 |
30 |
3 |
0 |
109 |
5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
12 evőkanál
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
4 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A liszthez hozzáadunk, 2 egész tojást, 4 tojás sárgáját, 12 evőkanál olvasztott margarint, 12 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál sót, 2 dkg futtatott élesztőt, ½ liter tejet. Ezeket összedolgozzuk, majd a tésztát kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, kisebb darabokra vágjuk. A darabokat ujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített /leolajozott/, sütőfára spirálisan, egymás mellé tekerjük a tésztát, majd a sütőfára feltekert tésztát a sütőfával együtt megsodorjuk. A feltekert tésztát többször átkenjük vízzel, és cukorba hempergetjük. Ezután parázs felett, folyamatosan forgatva aranybarnára sütjük. Sütés után azonnal meghempergetjük fahéjas vagy kakaóporos illetve vaníliás porcukorban, ízlés szerint.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)