Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kürtőskalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Nyárs , Grillsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
12 evőkanál margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
12 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
4 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A liszthez hozzáadunk, 2 egész tojást, 4 tojás sárgáját, 12 evőkanál olvasztott margarint, 12 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál sót, 2 dkg futtatott élesztőt, ½ liter tejet. Ezeket összedolgozzuk, majd a tésztát kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, kisebb darabokra vágjuk. A darabokat ujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített /leolajozott/, sütőfára spirálisan, egymás mellé tekerjük a tésztát, majd a sütőfára feltekert tésztát a sütőfával együtt megsodorjuk. A feltekert tésztát többször átkenjük vízzel, és cukorba hempergetjük. Ezután parázs felett, folyamatosan forgatva aranybarnára sütjük. Sütés után azonnal meghempergetjük fahéjas vagy kakaóporos illetve vaníliás porcukorban, ízlés szerint.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)