Knédli gőzön főzve
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kávéskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
3 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
25 dkg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
25 dkg
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Hűtőszekrényben pihentessük néhány órát.
Keressünk két azonos szájméretű fazekat, az alulra kerülő fazékba töltsünk háromnegyedig vizet és a szájára kössünk gézkendőt, majd formáljunk olajos kézzel tojásnyi gombócokat a tésztából, amikor a víz már erősen forr, tegyük a vászonra a tésztagolyókat, csak annyit amennyi kényelmesen elfér, mert megnőnek. Fedjük le a másik fazékkal és hagyjuk 20 percig gőzölődni. Ne emelgessük a fedő fazekat, mert összeesik a tészta. A főzési idő végén szúrjunk fogpiszkálót az egyik gombócba, ha nem tapad rá tésztamassza, a gombóc kész.
Zsemlegombóc helyett adható.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)