Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Galíciai fésűkagyló

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Hidegvérűek 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Sós, Csípős, Meleg, Hidegvérűek, Zöldség, Tésztafélék, FRSZ receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 szelet toastkenyér ? ? ? ? ? ?
3 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
8 db fésűskagyló 85 12 2.7 3 0 108
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A meghámozott és kimagozott paradicsomokat kockára vágjuk. Két evőkanál hideg olívaolajba dobjuk az egyik gerezd, felszeletelt fokhagymát és a félbe vágott chilit. Felhevítjük és mielőtt megégnének, kidobjuk ezeket az olajból. Az olajba szórjuk a cukrot, enyhén megbarnítjuk, majd rádobjuk a paradicsomot és sóval, borssal ízesítve megpirítjuk. A kagylókat megtisztítjuk, de a héjukból négy szép felet, megmosva, leszárítva félreteszünk. A kagylóhúst sózzuk, borsozzuk és olajon hirtelen átsütjük. A kenyereket a kagyló olajában megpirítjuk és fokhagymával bedörzsöljük, majd kis kockára vágjuk. A kagylóhéjakba két-két kagylót teszünk, kevés pirított paradicsomot, finomra vágott hagymát és kenyérkockát halmozunk a tetejükre.
Frissiben tálaljuk.














Fésűkagyló galíciai módra, pirított fokhagymás olívaolajjal
Forrás: aceitesborges.es - Ferran Adria
/2008-07-30/ << Nyomtatható verzió >>

Ferran Adria
Hozzávalók 4 személyre:
4 fésűkagyló
1 dl pirított fokhagymás olívaolaj
1/2 dl olívaolaj
2 érett paradicsom
2 szelet kenyér
1 zsenge hagyma
őrölt paprika

Elkészítés:
1. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és kimagozzuk. Kockákra vágjuk őket.
2. Olívaolajon, egy kevés són és cukron megpirítjuk.
3. A kenyérszeleteket szintén megpirítjuk és apró darabokra törjük.
4. A hagymát felszeleteljük karikára.
5. A kagylókat megtisztítjuk és eltávolítjuk, de a héjat tartsuk meg.
6. A fésűkagylót sózzuk, borsozzuk, majd hirtelen kisütjük.
7. Végezetül tegyünk a tetejére egy kevés paradicsomot, kenyeret, egy kis hagymát és borsot és egy kevés pirított fokhagymás olívaolajat.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)