Galíciai fésűkagyló
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
chili paprika |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 szelet
toastkenyér |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 db
paradicsom |
22 |
1 |
0.2 |
4 |
1.8 |
0 |
1 fej
lilahagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 dl
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
8 db
fésűskagyló |
85 |
12 |
2.7 |
3 |
0 |
108 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A meghámozott és kimagozott paradicsomokat kockára vágjuk. Két evőkanál hideg olívaolajba dobjuk az egyik gerezd, felszeletelt fokhagymát és a félbe vágott chilit. Felhevítjük és mielőtt megégnének, kidobjuk ezeket az olajból. Az olajba szórjuk a cukrot, enyhén megbarnítjuk, majd rádobjuk a paradicsomot és sóval, borssal ízesítve megpirítjuk. A kagylókat megtisztítjuk, de a héjukból négy szép felet, megmosva, leszárítva félreteszünk. A kagylóhúst sózzuk, borsozzuk és olajon hirtelen átsütjük. A kenyereket a kagyló olajában megpirítjuk és fokhagymával bedörzsöljük, majd kis kockára vágjuk. A kagylóhéjakba két-két kagylót teszünk, kevés pirított paradicsomot, finomra vágott hagymát és kenyérkockát halmozunk a tetejükre.
Frissiben tálaljuk.
Fésűkagyló galíciai módra, pirított fokhagymás olívaolajjal
Forrás: aceitesborges.es - Ferran Adria
/2008-07-30/ << Nyomtatható verzió >>
Ferran Adria
Hozzávalók 4 személyre:
4 fésűkagyló
1 dl pirított fokhagymás olívaolaj
1/2 dl olívaolaj
2 érett paradicsom
2 szelet kenyér
1 zsenge hagyma
őrölt paprika
Elkészítés:
1. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és kimagozzuk. Kockákra vágjuk őket.
2. Olívaolajon, egy kevés són és cukron megpirítjuk.
3. A kenyérszeleteket szintén megpirítjuk és apró darabokra törjük.
4. A hagymát felszeleteljük karikára.
5. A kagylókat megtisztítjuk és eltávolítjuk, de a héjat tartsuk meg.
6. A fésűkagylót sózzuk, borsozzuk, majd hirtelen kisütjük.
7. Végezetül tegyünk a tetejére egy kevés paradicsomot, kenyeret, egy kis hagymát és borsot és egy kevés pirított fokhagymás olívaolajat.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)