Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Fonott kalács kemencében

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Teaparti, Húsvét, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék, Kemence
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
8 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megszitált, meglangyosított lisztet mély tálba helyezzük és a közepébe kis mélyedést vájunk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután letakarjuk és langyos helyen kelesztjük. Amíg az élesztő felfut, addig a tejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a megkelt kovászhoz öntjük. A mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig forró vízben megáztatjuk, majd a lisztre dobjuk, a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel letakarjuk, és védett langyos helyen egy órát kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró kemencébe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsiből még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)