Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Csigapörkölt

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 300 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Hidegvérűek 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Sörözés, borozás, Bogrács, Főtt, Sós, Meleg, Hidegvérűek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
2 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 kg éticsiga 80 17.6 1 0.2 0 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az éticsiga védett állat, de április 1-től június 15-ig gyűjthető. 3 centiméternél kisebb csigát tilos gyűjteni!

Igazán a szép, nagy koranyári éticsiga alkalmas az elkészítésére. A csigákat tartsuk néhány napig fedeles kosárban, hogy a béltartalmuk eltávozzon, az első két napon folyó víz alatt gondosan mossuk le őket. Dobjuk a csigákat lobogó forró vízbe és főzzük öt percig, majd szűrjük le. Így a házukból könnyen kivehetőek. A feketés zsigerzsákot vágjuk le. A megmaradt izmos részt erősen sós vízbe áztatjuk egy fél órára és már felhasználásra kész a csigánk. Érdemes a mélyhűtőbe is tenni.

A hozzávalókból pörkölt alapot készítünk, de a fűszerpaprikát ne tegyük bele. Dobjuk bele a feldarabolt csigákat és öntsük fel vízzel. Az elfőtt vizet időnként pótolgatva, lassú tűzön főzzük 3 órácskát. Szórjuk rá a paprikát és még fél órát főzzük, ekkor öntsük nyakon a vörösborral és ha összeforrt elkészült.
Friss, puha kenyeret és kovászos uborkát adjunk hozzá.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)