Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Burokban sült cukkíni

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Köretek, Főétel előtt, Főétel, Meleg nyári napokra, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 adag olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 adag margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Cukkinis-sajtos egytál

1 fej hagyma, apróra vágva

2 nagy ek vaj

6-8 szelet bacon

1 ek friss rozmaring

3-4 kisebb krumpli (kb. 350 g), hámozva, kockára vágva

3 kis cukkini (kb. 450 g), kockára vágva

150 ml alaplé

45 g Cheddar sajt

a morzsához

2 szelet kenyér (kb. 100 g)

2 nagy marék dió

1 ek friss rozmaring

65 g Cheddar sajt

Egy öntöttvas lábosban – amit aztán később a sütőbe is be tudok rakni – megmelegítettem a vajat, beledobáltam a bacondarabokat és cseppet megpirítottam Majd a hagymakockák is belekerültek és így együtt, szép lassan, kis lángon pároltam, míg el nem kezdett barnulni. Ekkor belekevertem az apróra vágott rozmaringot és rádobtam a felkockázott krumplit is. Fedő alatt 10 percig pároltam, időnként megkeverve.

Ezután beleraktam a cukkinidarabokat is, sóztam, borsoztam és még egy pár percig pároltam. A már erősen illatozó zöldségekre ráöntöttem az alaplét, ésújra magára hagytam egy kis időre.

Közben bekapcsoltam a sütőt 180 Cº-ra és elkészítettem a morzsát a tetejére.

Ehhez a kenyeret felkockázva aprítóba pakoltam és néhány gombnyomással morzsásra varázsoltam, majd beledobáltam a diót, a rozmaringot és a darabokra tördelt sajtot is, és pár másodperc alatt egy illatos, durvára darált elegyet kaptam.

A töltelék alatt elzártam a lángot és rámorzsoltam a sajtot, majd a morzsát is rászórtam és az egészet betoltam a sütőbe. 40-45 perc alatt gyönyörő aranybarna, ropogós kéreg sült a tetejére, ami alól meglepetésként bukkan elő a puha, zamatos zöldségréteg.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)