Burokban sült cukkíni (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Atti A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zöldséges ételek Cimkék: Előételek, Köretek, Főétel előtt, Főétel, Meleg nyári napokra, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő Hozzávalók 4 személyre:
Cukkinis-sajtos egytál 1 fej hagyma, apróra vágva 2 nagy ek vaj 6-8 szelet bacon 1 ek friss rozmaring 3-4 kisebb krumpli (kb. 350 g), hámozva, kockára vágva 3 kis cukkini (kb. 450 g), kockára vágva 150 ml alaplé 45 g Cheddar sajt a morzsához 2 szelet kenyér (kb. 100 g) 2 nagy marék dió 1 ek friss rozmaring 65 g Cheddar sajt Egy öntöttvas lábosban – amit aztán később a sütőbe is be tudok rakni – megmelegítettem a vajat, beledobáltam a bacondarabokat és cseppet megpirítottam Majd a hagymakockák is belekerültek és így együtt, szép lassan, kis lángon pároltam, míg el nem kezdett barnulni. Ekkor belekevertem az apróra vágott rozmaringot és rádobtam a felkockázott krumplit is. Fedő alatt 10 percig pároltam, időnként megkeverve. Ezután beleraktam a cukkinidarabokat is, sóztam, borsoztam és még egy pár percig pároltam. A már erősen illatozó zöldségekre ráöntöttem az alaplét, ésújra magára hagytam egy kis időre. Közben bekapcsoltam a sütőt 180 Cº-ra és elkészítettem a morzsát a tetejére. Ehhez a kenyeret felkockázva aprítóba pakoltam és néhány gombnyomással morzsásra varázsoltam, majd beledobáltam a diót, a rozmaringot és a darabokra tördelt sajtot is, és pár másodperc alatt egy illatos, durvára darált elegyet kaptam. A töltelék alatt elzártam a lángot és rámorzsoltam a sajtot, majd a morzsát is rászórtam és az egészet betoltam a sütőbe. 40-45 perc alatt gyönyörő aranybarna, ropogós kéreg sült a tetejére, ami alól meglepetésként bukkan elő a puha, zamatos zöldségréteg. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||