Szójatepertő
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 dl
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
40 dkg
szójakocka |
332 |
47 |
2 |
31 |
3.6 |
0 |
8 evőkanál
szójaízesitő fűszerkeverék |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Előző este 1 l hideg vízbe áztassunk be a szárított szójakockát és rakjuk a hűtőszekrénybe. Másnap reggel öntsük le a levét, és öblítsük át. Tegyünk rá szójaízesítő fűszerkeveréket, majd töltsünk rá ugyanannyi tiszta vizet, mint amennyit leöntöttünk róla. Összerázva hagyjuk tovább pihenni felhasználásig. Legalább egyszer keverjük át, hogy a fűszerek felszívódása egyenletes legyen. A megdagadt szójakockát az áztatóvízzel együtt néhányszor megkeverve, fedő nélkül pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Amikor már pezsegni kezd, öntsünk rá 3 dl olívaolajat és gyakran megkeverve nagy lángon pirítsuk világos pirosra. A tűzről levéve keverjük még egy darabig, amíg a maradék olajat felszívja. Vigyázzunk, hogy túl sokáig ne süssük, mert rágós lesz. A ropogósra sütött tepertőt melegen tálaljuk.
Zöldhagymával, zöldpaprikával, paradicsommal vagy retekkel, télen pedig savanyúsággal fogyasztható, friss kenyeret adjunk hozzá.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)