Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szlovák fánk

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Hétköznapi vacsora, Karácsony, Böjt, Sült, Édes, Meleg, Tésztafélék, Kímélő
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
10 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos, cukrozott tejben felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalóval és annyi langyos vízzel, hogy lágyabb tésztát kapjunk jól kidagasztjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztezett kézzel vékonyra húzzuk és kiszaggatjuk. Forró vasserpenyőben, zsiradék nélkül, mindkét oldalukat megsütjük. Ha az összes fánk elkészült, szitába tesszük és lobogva forró vízzel, leforrázzuk. A porcukorral elkevert darált mákkal bőven meghintve tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)