Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Puffancs vagy molnárka

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 125 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
20 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejből 2 decit meglangyosítunk, majd kiskanálnyi cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha felfutott hozzágyúrjuk a többi lisztet, a tejet, a sót és a többi lisztet, sima, rugalmas tésztát kapunk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. 16 darabra osztjuk, majd gombóc vagy ovális formára alakítjuk. A kanálnyi vízzel felvert tojással lekenjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Még fél órát kelesztjük, ismét lekenjük a vizes tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Kitűnő szendvicsalapanyag, de reggelire lekvárral is finom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)