Puffancs vagy molnárka
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
20 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
2 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tejből 2 decit meglangyosítunk, majd kiskanálnyi cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha felfutott hozzágyúrjuk a többi lisztet, a tejet, a sót és a többi lisztet, sima, rugalmas tésztát kapunk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. 16 darabra osztjuk, majd gombóc vagy ovális formára alakítjuk. A kanálnyi vízzel felvert tojással lekenjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Még fél órát kelesztjük, ismét lekenjük a vizes tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Kitűnő szendvicsalapanyag, de reggelire lekvárral is finom.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)