Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mornay mártás

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Mártások 
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Főtt, Meleg, Sós, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

Mornay mártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 csipet cayenni bors 0 0 0 0 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Besamelmártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
5 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mornay mártás
A kész besamelmártásba belekeverjük a tojássárgáját, a tejszínt, a reszelt sajtot és csipetnyi cayenni borssal ízesítjük.

Besamelmártás
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, folyamatosan kevergetve felengedem a forró tejjel. Ízlés szerint sózom és szerecsendióval ízesítem.

Lehet úgy is készíteni, hogy a tejbe belefőzünk egy babérlevelet, 5-6 szem megroppantott feketeborsot és csipet kakukkfüvet, majd leszűrve adjuk a rántáshoz.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)