Marhanyelv gomba mártással
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
2 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
25 dkg
erdei gomba |
41 |
5.7 |
0.4 |
3.8 |
6 |
0 |
1 kávéskanál
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
2 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
1 db
füstölt marhanyelv |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az előzőleg egy éjszakár beáztatott marhanyelvet 3 deci borral leöntjük, hozzáadjuk az egyik fej hagymát, a fokhagymát, a babért és kevés szemes borsot. Óvatosan sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kis lángon puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítve a bőrét lefejtjük. A főzőlében hagyjuk kihűlni. Az olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát és zsírjára sütjük rajta a felszeletelt gombát. Felöntjük a félretett borral, kakukkfűvel, sóval és borssal fűszerezzük, majd ismét elforraljuk a levét. Végül beleöntjük a tejszínt és enyhe sűrűsödésig forraljuk.
A nyelvet felszeleteljük és kevés főzőlében felmelegítjük. Lecsepegtetve, a mártással körülöntve, burgonyakrokettel tálaljuk.
A főzőlét ne dobjuk ki, pompás levesalap.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)