Karácsonyi csokis gombóc
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 tábla
tejcsokoládé |
396 |
26 |
30.4 |
1.5 |
0 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
200 gramm
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
140 gramm
margarin (70% zsírtartalmú) |
294 |
2.6 |
30 |
3 |
0 |
109 |
1 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
600 ml
tej (1,5%) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 kávéskanál
étkezési keményítő |
344 |
0.5 |
0 |
86 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
400 ml tejet, a cukrot, és a margarint forrósítsuk fel, majd szórjuk bele a búzadarát és forraljuk fel. A tűzről levéve 15 percig hagyjuk állni, míg a dara megdagad, majd keverjük bele a tojást, és az egész masszát egy tálba öntve kb. 1 óra alatt hűtőszekrénybe hűtsük le. A lehűtött masszát 8 egyenlő részre osszuk el. Egy-egy csokikockát helyezzünk el minden adag közepébe. Formázzunk gombócokat és forró vízben főzzük meg őket. Amikor feljönnek a víz felszínére, akkor vannak készen. Az öntethez 200ml tejet forrósítsunk fel és 8 kocka csokit olvasszunk fel benne. Ezalatt az étkezési keményítőt kevés vízzel simára keverjük és adjuk hozzá a csokis tejhez. Pár félretett csokikockát reszeljünk le. Öntsük a gombócokra az öntetet és díszítsük a csokireszelékkel.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)