Fahéjas kuglóf
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
3 evőkanál
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
35 dkg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
5 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
3 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
1 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 kávéskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csomag
szárított élesztő |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tejet meglangyosítjuk, a mézzel és az élesztővel elkeverjük. A tészta alapanyagait kenyérsütőbe tesszük a vajat kivéve, és sima tésztát gyúrunk vele. A vajat olvasszuk meg és keverjük el benne a fahéjat és amíg dagasztja a gép a tésztát kanalanként adjuk hozzá, majd egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk téglalappá. A tésztát feltekerjük és a kivajazott kuglófformába fektetjük úgy, hogy a két vége egymás mellé kerüljön, kört alkosson.
A formában újabb 40 percig kelesszük 50 fokon a sütőben majd 155 C-ra melegítjük a sütőt és kb. 40 perc alatt megsütjük. Az első 20 percben, csak alsó sütésre állítsuk a sütőt. Rácsra téve hűtjük. nagyon finom friss vajjal és lekvárral.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)