Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Bálint, avagy Valentin nap

  • Címkék:
  • Bálint nap
  • Valentin nap
2011. február 06. | vasárnap

A szerelmesek ünnepének tartják ezt a Magyarországon, csak néhány éve népszerűvé vált szokást. Nem kedvelem, a külhonból erőltetetten átvett ünnepeket, de ezt a kedves szokást említésre méltónak tartom.

 

Angolszász országokban Valentine's Day néven ismert.
Vallási eredete a XIV. századik vezethető vissza, ekkor vált a szerelmesek, jegyesek ünnepévé Angliában és Franciaországban. A legenda szerint II. Claudius császár idejében végeztek ki, keresztény hite miatt, egy fiatalembert, aki hite erejével visszaadta börtönőre vak lányának a látását és szerelmes búcsúüzenetét Bálint, azaz Valentin néven írta alá. Talán ez a Bálint napi tréfás, kedves üzenetek magyarázata.
Érdekes, hogy népi vonatkozásban, Bálint napon választanak párt a verebek és a megfigyelések szerint, ha ezen a napon száraz és hideg az idő, akkor bőséges lesz a termés is!
Ilyenkor illik szerelmünknek, kedvesünknek, esetleg házastársunknak illő vacsorát főzni, szerelmünk, szeretetünk zálogaként apró ajándékot vagy virágot adni. Jellemzően piros, feliratos szívet, vörös rózsát, esetleg táblácskát tartó plüssállatot.
A vacsora afrodiziákumnak tartott ízesítőket tartalmazzon, legyen könnyedén elegáns és mindenképpen tükrözze a vágyott hangulatot. Öltözzünk szexisen, teremtsünk hangulatot gyertyafénnyel, kellemes zenével, elegáns terítékkel, ezt a napot szánjuk párunkra és önmagunkra. Ez a pici figyelmesség 364 napi kamatot hozhat.

Az afrodiziákumok neve Aphrodité istennő nevéből ered. A vágykeltő szerek körébe tartozik számtalan gyógynövény, fűszer és mindennapi étrendünkben is fellelhető élelmiszer. Bár ezek hatása tudományosan nem bizonyított, fogyasztásuk nem ártalmas, ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy esetleg mégis hatásosak.
Ajánlható alapanyagok:
 
Kagyló, csokoládé, ginkó, chili, gyömbér, zeller, bazsalikom, rozmaring, ginzeng, kávé, datolya, borsos menta, sáfrány, vanília, koriander, szerecsendió, kaviár.
 
De tekintsék meg egyéb ajánlatainkat is.
 
Ne felejtsék el érdemes egymást szeretni az év többi napján is!
Jó vacsorát és boldog, szerelmes estét kíván!

 

Gixer