A kuszkusz
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 pohár
kuszkusz |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
friss citromlé |
45 |
0.4 |
0.1 |
7.7 |
0 |
0 |
1 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Berber szó, a marokkói, algériai, tunéziai, líbiai konyha étele. Búzadarából készül, hasonlóan a tarhonyánkhoz, kézzel. Többféle méretben kapható.
Főzni sem kell, eredetileg a fővő étel gőzében puhult meg. Aki emlékszik az Éretlenek "szorgos népünk győzni fog" fejezetére, láthatott ilyet. Mi is megoldhatjuk, a fővő ragu fölé szitát helyezünk, beleöntjük a kuszkuszt, lefedjük és a fűszeres gőz átjárja és megpuhítja a kuszkuszt.
Ha sima köretnek készítjük, szórjuk edénybe, majd 2 pohár forró sós vízzel vagy alaplével öntsük fel. Hagyjuk 20 percig pihenni és kanálnyi olajjal, esetleg kevés citromlét hozzáadva keverjük át.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)