Zsemlés knédli
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
2 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 db
zsemle |
147 |
5.1 |
0.4 |
30.8 |
0.5 |
0 |
30 dkg
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A zsemlét kockákra daraboljuk, majd a felhevített vajon
világosra pirítjuk. Közben az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. Ezt követően, a maradék tejjel, a liszttel, a tojással és a sóval, esetleg kevés langyos vizet hozzáadva lágy galuskatésztává keverjük és beleforgatjuk a pirított zsemlekockát. Langyos helyen kb. fél órát kelesztjük, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk és ismét kelni hagyjuk.
Ezt követően egy konyharuhát kivajazunk, majd a tésztát kitesszük a konyharuhára, alkar vastagságú rúddá formázzuk és becsavarjuk a kendőbe. A konyharuha két végét szorosan elkötjük, és forrásban lévő sós vízben, egyszer megfordítva 20 percig főzzük.
Ha elkészült, kibontjuk és fogyasztás előtt, cérnával szeleteljük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)