Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Égetett tészta házilag

  • Címkék:
  • tészta
2011. szeptember 28. | szerda

A tésztát felhasználhatjuk képviselőfánk, profiterol, eckler fánk, tortalap, krokanbus, és churros készítéséhez, forró sütőben vagy a churros esetében középforró olajban sütjük. Tölthetjük édes vagy sós töltelékkel, de vigyázzunk, ha idő előtt betöltjük, a tészta megereszkedik és elveszti ropogósságát. A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal vagy karamellel.

Hozzávalók:

1 dl víz
10 dkg vaj
1 csipet só
100 g liszt
4 tojás (közepes méretű)

Elkészítés:

A vajat a vízzel és a sóval egy edényben felforraljuk. A lisztet belekeverjük, és takarékon addig keverjük, míg a tészta egy gombóccá összeáll, elválik az edény falától, és az edény alján vékony fehér hártya képződik. Ekkor a tészta „sercegő” hangot hallat (kb. 1-2 perc). Majd a tűzről levéve 4 tojást egyenként (ettől lesz majd üreges a tészta belseje) a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a tésztához keverjük. Akkor jó, ha nehezen cseppen le a habverőről. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyomózsákba töltjük. A sütőpapírra igény szerinti rózsákat vagy fánkokat nyomunk, ügyeljünk a távolságra, mert megnő a fánk vagy a tortaforma aljára terítjük. A tepsit 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, melynek aljába, előzőleg, vízzel telt fémedényt helyeztünk, a képződő gőztől lesz mérete és könnyű a fánk. Negyed óra múlva csökkentsük a hőt 180 fokra, még 10 percig süssük. A sütőajtót, sütés közben, ne nyitogassuk. A sütés végén hagyjuk a tepsit öt percig a kikapcsolt sütő ajtajában, majd vágjuk le a fánkok tetejét. Kihűlés után, a belső hártyákat átszakítva, több helyet nyerünk a tölteléknek. A churros esetében, közvetlenül, az olajba nyomjuk a habzsákból, a tésztakukacot ollóval megfelelő méretre vágva.

Gixer