Meggyes tejbegríztorta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 tábla
tortabevonó étcsokoládé |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 késhegynyi
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
meggylekvár |
288 |
0.4 |
0 |
70.3 |
0 |
0 |
1 üveg
meggybefőtt |
90 |
0.6 |
0.2 |
20.8 |
0.7 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csésze
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
20 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 liter
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 csésze
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
1 teáskanál
zselatinpor |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
mandulalapocska |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tejet a vajjal, a cukorral és csipetnyi sóval felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve, vékony sugárban beleöntjük a darát. A kevergetést folytatva öt perc alatt megfőzzük a tejbegrízt. Langyosra hűtjük és két részre osztva, a kapcsos tortaformánknál kissé nagyobb körlappá alakítva, fóliára simítjuk. Ha teljesen kihűl a formával kiszúrjuk. Az egyik lapot a tortaformába tesszük. A magozott meggybefőtt levét a fahéjjal ízesítve felforraljuk, majd a zselatint feloldjuk benne. Langyosra hűtjük, belekeverjük a meggyet és a meggy lekvárt, majd a formába tett lapra öntjük. Dermedés után ráhelyezzük a másik tejbegrízlapot és kissé lenyomkodva hűtőbe tesszük. Ha áthűlt a tetejére öntjük, az előírás szerint felolvasztott csokoládét és ismét hagyjuk megdermedni. Kivesszük a formából és a torta oldalára nyomkodjuk a szárazon megpirított mandulalapocskákat.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Elronthatatlan, finom édesség.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)