Meggybor
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
meggy |
56 |
0.8 |
0.5 |
11 |
1 |
0 |
igény szerint
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Meggybor készítésére bármilyen érett, hibátlan meggy alkalmas, de egy része jó ha cigánymeggy, mert gyönyörű színt ad, majd italunknak.
A meggyet megmossuk, átválogatjuk és leszárazzuk. Magas falú műanyag edénybe tesszük és összezúzzuk, talán a legalkalmasabb, egy erre a célra tartott festékkeverőszár, majd a magok egy részét, úgy a tizedét, mozsárban törjük össze és tegyük vissza a meggyzúzalékba. Két napig letakarva állni hagyjuk, de naponta többször keverjük meg. A harmadik napon gézkendőn átszűrjük, majd a megmaradt darabos anyagot a kézkendőben hagyjuk kicsöpögni, sőt a végén ki is préseljük. A nyert lé mennyiségét lemérjük, a levet félretesszük, a kapott mennyiséghez, literenként 8 dl vízre és 36 dkg cukorra lesz szükségünk. A vizet előzőleg felforralva, de hidegen öntjük a megmaradt cefréhez, egy napig időnként megkeverve pihentetjük, majd ismét kicsöpögtetjük és kipréseljük. 60 foknál nem melegebbre melegítjük a második levet és kevergetve feloldjuk benne a számított cukormennyiség felét, ha feloldódott, összevegyítjük a félretett lével.
Az erjesztő edénynek elég nagynak kell lennie a forráshoz és jó ha zárható teteje van, kotyogóval is el kell látnunk. Ez mezőgazdasági boltokban beszerezhető, az erjesztőedény pedig lehet tisztára mosott diszperzites vödör is.
5-6 nap múlva, ha a hőmérséklettől függően, lezajlik az erős erjedés, ez a kotyogón jól látható, belekeverjük a maradék cukrot is. Ha a kotyogón már nem jön több gáz két napot még várunk, majd óvatosan lefejtjük a bort. A fejtést háromszor-négyszer meg kell ismételni, úgy 3 naponta, ha már nem látunk seprőt, a bor palackozható. Színültig töltsük az sötét üvegeket és szorosan zárjuk le.
Két évig elállna, de úgyse fog addig tartani.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)