After eight szaloncukor
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
étcsokoládé |
0 |
5.8 |
29.2 |
62 |
0 |
0 |
1 teáskanál
zselatinpor |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
1 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
2 evőkanál
tejpor (zsíros) |
507 |
25.5 |
27 |
37 |
0 |
92 |
50 dkg
kockacukor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 maréknyi
mentalevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A mentaleveleket 3 deci vízzel leforrázzuk és negyed órát állni hagyjuk, majd a kockacukorra szűrjük. Forraljuk fel és folyamatosan kevergetve főzzük kb. 8 percig. Érdemes kockacukrot használni, kellően tiszta, gyakorlatilag nem lesz habja. Vékony drótból hajlított hurkot dugunk bele és ha a cukor hártyát képez, melyet megfújva buborék képződik, akkor jó. Közben a tejszínt felmelegítjük, belekeverjük a zselatint és a tejport, majd a cukros masszához keverjük. Hűlni hagyjuk, időnként jól átkeverjük, a teljes kihűlés után zöldes, sima masszát kell kapnunk. Olajozott márvány vagy fémlapra simítjuk és teljes kihűlésig hagyjuk pihenni. Megnedvesített késsel lesimítjuk. A magas kakaótartalmú étcsokoládét, vízfürdő felett, megolvasztjuk, 40 foknál igazán nem is kell melegebb legyen, majd belekeverjük az olajat. A massza felét a cukortáblára simítjuk és hagyjuk megdermedni. Ha kemény a csokimáz óvatosan megfordítjuk és a másik felét is bevonjuk. Tetszőleges formára vágjuk és kedvünk szerint becsomagoljuk.
Ha desszertnek tálaljuk, nyomhatunk a csokimázba egy-egy kandírozott mentalevelet.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)