Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A szárított hús

  • Címkék:
  • konyhatechnikai eljárás
2015. november 20. | péntek

Ifjúkorunk indián regényeiben olvashatunk a pemmikanról. Dél-afrikáról írt könyvekben a biltongról, Az USA és Ausztrália tájegységeiben, pedig a jerky név fordul elő gyakran.

Mindezek pedig a sózott, szárított húst jelentik, persze a maguk módján. Ez készülhet bölény, marha, sertés, strucc vagy egyéb vadhúsból is. A jerky és a biltong között a különbséget az ecet jelenti, a biltong, aromásabb, szaftosabb. A magyar pásztorok, a kisebb darabokra vágott húst, saját zsírján sóval, tárkonnyal és csomborral ízesítve puhították meg. Frissen fogyasztották, majd a maradékot, szabad levegőn, árnyékos helyen, gyékényre vagy bundára terítve megszárították. A későbbiekben tésztalevesbe főzték vagy idő híján, szárazon is ették. A hagyományos háztartásokban ez az étel nem szerepelt.
http://hajokonyha.hu/jerky_avagy_szaritott_marhahus
http://hajokonyha.hu/biltong_feketepecsenyebol

Gixer