Óriás kifli
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
köménymag |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 késhegynyi
aszkorbinsav |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
4 evőkanál
burgonyapehely |
325 |
8.6 |
0.6 |
71 |
0 |
0 |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt a langyos tejjel, a cukorral és öt evőkanál lisztel elkeverve felfuttatjuk. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, majd hozzáadva, az élesztős keveréket és kb három deci vizet, a víz mennyisége, függ a liszt minőségétől, összegyúrjuk. Rugalmas,de formálható tésztát kell, hogy kapjunk. Meleg helyen, kb egy óra alatt, a duplájára kelesztjük. Ekkor átgyúrva a tésztát, négy részre osztjuk és körlappá nyújtjuk. A körlapokat felsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, kiflivé formázva, és ismét kelni hagyjuk, úgy fél órát. Ekkor a tetejét vízzel lekenjük, durva szemű sóval és köménymaggal meghintjük. Ha később lekvárral, mézzel kínáljuk, ezt elhagyjuk. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben, kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)