Kvász házilag
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
rozskenyér |
256 |
8.1 |
0.9 |
53.6 |
6.2 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
2 dl
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
3 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A kvász készítéshez valódi, kovásszal készült rozskenyeret használjunk. Az igazi rozskenyér ismérve, hogy a tésztája nehezebb, szívósabb, mint a fehér kenyéré és a benne látható lyukak is jóval kisebbek. Szeleteljük fel a kenyeret, majd langyos sütőben szárítsuk ki, de ne pirítsuk meg. Tördeljük darabokra, majd szórjuk egy ötliteres üvegbe. A cukrot kevés víz hozzáadásával hagyjuk sötétbarnára pirulni, majd öntsük fel liternyi vízzel és hagyjuk feloldódni. Ez inkább azért szükséges, mert szebb színe lesz a kvásznak. Ha a víz langyosra hűlt, keverjük el benne a mézet és az élesztőt, majd öntsük a kenyérre. Töltsük fel az üveget vízzel, de ne színültig. Zárjuk le csavaros tetővel, majd jól rázzuk össze a tartalmát. Vegyük le a tetőt és tányérkával letakarva, langyos helyen hagyjuk forrni két napig. Tegyünk alá tálcát, hogyha kifut, ne áztasson el semmit. Kiforrás után, ez az idő, függ a hőmérséklettől is, textílián átszűrve, töltsük zárható üvegekbe. Hűtőben egy hétig eláll.
Kedvünk szerint tehetünk bele mazsolát, menta vagy ribizli levelet is.
Enyhén alkoholos, kissé szénsavas ital, az íze, távolról a sörre emlékeztet.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)