Kvász házilag (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 2880 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Partizán
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Alkoholos italok 
Cimkék: Italok, Meleg nyári napokra, Buli, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Hideg, Alkoholos, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg rozskenyér 256 8.1 0.9 53.6 6.2 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dl méz 327 0.4 0 81 0 0
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kvász készítéshez valódi, kovásszal készült rozskenyeret használjunk. Az igazi rozskenyér ismérve, hogy a tésztája nehezebb, szívósabb, mint a fehér kenyéré és a benne látható lyukak is jóval kisebbek. Szeleteljük fel a kenyeret, majd langyos sütőben szárítsuk ki, de ne pirítsuk meg. Tördeljük darabokra, majd szórjuk egy ötliteres üvegbe. A cukrot kevés víz hozzáadásával hagyjuk sötétbarnára pirulni, majd öntsük fel liternyi vízzel és hagyjuk feloldódni. Ez inkább azért szükséges, mert szebb színe lesz a kvásznak. Ha a víz langyosra hűlt, keverjük el benne a mézet és az élesztőt, majd öntsük a kenyérre. Töltsük fel az üveget vízzel, de ne színültig. Zárjuk le csavaros tetővel, majd jól rázzuk össze a tartalmát. Vegyük le a tetőt és tányérkával letakarva, langyos helyen hagyjuk forrni két napig. Tegyünk alá tálcát, hogyha kifut, ne áztasson el semmit. Kiforrás után, ez az idő, függ a hőmérséklettől is, textílián átszűrve, töltsük zárható üvegekbe. Hűtőben egy hétig eláll.
Kedvünk szerint tehetünk bele mazsolát, menta vagy ribizli levelet is.
Enyhén alkoholos, kissé szénsavas ital, az íze, távolról a sörre emlékeztet.