Hesseni cideres-almás torta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
30 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
20 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
10 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 kg
alma |
35 |
0.4 |
0.4 |
7 |
2.3 |
0 |
2 csomag
vaníliás pudingpor |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
7 dl
almabor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
barnacukor |
391 |
0 |
0 |
97.4 |
0 |
0 |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
1 kávéskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
vanília kivonat |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 dl
habtejszín |
284 |
15.5 |
23.7 |
1.9 |
0 |
77 |
2 csomag
habfixáló |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztet a cukorral, a sóval és a vajat késes robotgépben morzsásra keverjük, majd a tojássárgáját és esetleg kevés hideg vizet hozzáadva összegyúrjuk. Fóliában tekerve, hűtőben egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és kibélelünk vele egy peremes tortaformát. A tésztát villával megszurkáljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni. Amíg a tészta hűl elkészítjük a tölteléket. Kevés borral simára keverjük a pudingport, meghámozzuk, kicsumázzuk és apró kockára vágjuk az almát, melyet a citrom kicsavart levével összeforgatunk. A többi bort felforraljuk, beleszórjuk a citrom lereszelt héját, a fűszereket és hozzáöntjük a vanília kivonatot. Összeforraljuk a kikevert pudingporral, végül a lángot eloltva belekeverjük az almadarabokat. Az almás masszát a tésztára simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben, fél óra alatt, készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a porcukorral és a habfixálóval keményre vert tejszínnel vonjuk be a tetejét. Tálalás előtt jól hűtsük be.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)