Gnocchi alaptészta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
20 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
10 dkg
durum dara |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 kg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A burgonyát héjában megfőzzük és még forrón meghámozva, áttörjük. Mindig lisztes burgonyát használjunk és újkrumplival sem érdemes próbálkozni. Ha a burgonya langyosra hűlt dolgozzuk el a tojással, a darával és a sóval, a lisztet fokozatosan adagoljuk, lehet, hogy több, lehet, hogy kevesebb kell hozzá. Ez nagyban függ a burgonyától. Puha, de mégis rugalmas, és nem ragadós tésztát kell kapnunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki és vágjuk akkora darabokra, hogy kis diónyi gombócokká tudjuk formázni, majd a gombóckákat gördítsük végig egy villa belső oldalán, hogy bordásak legyenek. Így jobban megtapad rajtuk az ízes mártás. A tésztát bő, sós vízben főzzük ki, néha megkeverve, hogy ne ragadjon le. Ha a feljön a tészta a víz felszínére, elkészült. Lecsepegtetve, lehetőleg azonnal, a mártásba szedjük. Ha a mélyhűtőbe tesszük, egy rétegben hagyjuk lehűlni és így fagyasszuk le. Ha átfagyott, tegyük át zacskóba. Felhasználáskor kevés olajon melegítsük át, majd öntsük rá a szószt.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)