Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Tippek a karácsonyi vacsorához, hogy az ünnep, ünnep maradhasson

  • Címkék:
  • karácsonyi készülődés
  • tippek
  • ünnep
2010. november 29. | hétfő

Szenteste napja komoly családi erőpróba és viták forrása lehet. Nem biztos, hogy érdemes az ünnepi hangulatot holtfáradtan, testileg, lelkileg és anyagilag lerongyolódva aláaknázni.

Gyula barátomék állítják, és rájöttem, hogy mélységesen igazuk van: A kariajinak hüjeségnek kell lenni. Nem biztos, hogy karácsony ünnepére kell a családot elszegényíteni, méregdrága ajándékok megvásárlásával. Bár kétségtelen, hogy a csapból is az folyik, vegyél drágát, nagyot, csillogót, hiszen most szinte ingyen adjuk, ez persze nem igaz és vásárláskor figyeljünk a részletekre. Nem érdemes elvárni a gyerekeinktől, hogy zsebpénzükből felesleges és sablonos ajándékot vásároljanak nekünk. Egy általuk készített kedves ajándék évek múlva is mosolyt csalhat az arcunkra. Barátainknak is nyugodtan ajándékozzunk, magunk készítette süteményt, likőrt, fűszerolajat, megfelelő csomagolással feldobva. Talán nem értékes, de az kincset ér, hogy saját munkánk, szeretetünk van benne.
A karácsonyi munkálatokba vonjuk bele a családot. A gyerekek segíthetnek a fadíszítésben, apuka egy doboz sörrel a kezében elpásztorolja őket, legalább nincs láb alatt a konyhában. A bevásárlásban is szívesen segít, ha néhány üveg finom bor is van a listán.

A tréfát félretéve szeretnék néhány ötletet adni, miként tehetjük az ünnepi készülődést könnyebbé. Érdemes összeírni, ha vendégeket várunk, a létszámot és a tálalandó menüt. Az előre bevásárolható, nem romlandó vagy mélyhűtőben tárolható anyagokat vegyük meg a karácsonyi ostrom előtt. Nézzük át a kamrát és a hűtőt, mi az, ami hiányzik, esetleg kevés az alapélelmiszerekből. Legyen elegendő cukrunk, lisztünk és vajunk, ha sütni szándékozunk. Ilyenkor nem biztos, hogy elég az egyébként otthon tartott mennyiség. Gondoljuk át, milyen nem szokványos cikkre, pl. fűszerfélére lesz szükségünk.
Akár pontos tervet készít készíthetünk a menü elkészítéséhez, nem kell mindent egy nap alatt megcsinálni, a töltöttkáposzta néhány napot a hűtőben vagy kellő hideg esetén a teraszon is eláll. A bejgli folpackba tekerve a mélyhűtőben tölthet néhány hetet. A nem frissen sült húsokat is előre megsüthetjük, a rántott húsféléket előző nap bepanírozhatjuk és a halászlé is kibír egy napot. Készíthetünk előre összeállítható ételeket, melyeket csak a vendég érkezésekor teszünk a sütőbe. Érdemes a vendégekkel egyeztetni, ki mit hoz, néhány mázsa aprósütemény jól mutat, de mire elfogyna élvezhetetlenre szárad. Nagyobb vendégség esetén, gondoljuk át, ki mit nem szeret, esetleg diétázik vagy vegetáriánus. Jusson mindenkinek jó falat.
Végül, de nem utolsó sorban legyünk tisztában képességeinkkel, nem ajánlott koronázási menüt eltervezni, ha év közben ritkán forgatjuk a fakanalat és ne most próbáljuk ki a netről leszedett recept alapján, a vadiúj ételcsodát, főleg ha sok ismeretlen alapanyag van benne.
Készítsünk gusztusosan tálalható, viszonylag egyszerű ételeket. A rántott hússal, hallal csodát tesz a morzsába reszelt citromhéj, a belekevert dió vagy szezámmag, A rácponty vagy a dorozsmai molnárponty tökéletesen megfelel céljainknak. A kereskedelmi mennyiségben, otthoni körülmények között készíthetetlen sültburgonya helyett válasszunk burgonyapürét vagy salátát. A szeletelt vagy kisebb méretű, előre bepácolt hal, forró sütőben tiz perc alatt elkészül.
Figyeljünk a tálalásra, az elegáns terítésre, egy alkalmi szalvéta, egy jól elhelyezett fenyőág feldobja az asztalt, Egy borleves tejszínhabgaluskával, citromfűlevéllel díszítve kifejezetten elegáns hatást kelt.
Gondoskodjuk megfelelő italkínálatról, inkább kevesebb, de minőségi és az ételhez illő bort adjunk, Legyen megfelelő mennyiségű üdítő, ásványvíz és szóda a fröccskedvelőknek.

Tanácsaimtól függetlenül, kívánok Önöknek és szeretteiknek békés, szép karácsonyt!

Gixer

Kapcsolódó anyagok:

Ünnepi menük Európában