Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Boldog Új Évet, avagy szilveszteri vacsoránk

  • Címkék:
  • ünnep
2011. december 27. | kedd

Ha követni szeretnénk a hagyományokat, tartsuk tiszteletben a szilveszteri népszokásokat, azt mondják, aki nem hisz bennük, annak is segítenek.

Az Óév utolsó estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Az Újév első napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja, a babból, a borsóból és egyéb szemes termésekből és magvakból készült ételek a pénz bőségét jelentik. A rétes, a rétestésza nyújtásához hasonlóan, a gazdagságunkat nyújtja vagy a kenyér megszegése, arra utal, hogy egész évben legyen a családnak kenyere
A hiedelem szerint, amit elsején csinálunk, azt fogjuk tenni az Újévben, ezért köszöntjük az Újesztendőt pezsgővel, ezzel az egykor igen drága itallal. Hozzá tartozik a mulatsághoz, a rontást hozó erők távoltartása, különböző zajkeltő eszközökkel, karikásostorral, dudával, trombitával, kereplővel és rossz szokásként petárdázással.


Ha baráti társaságot látunk vendégül, gondoljunk saját szórakozásunkra is.

Hideg vacsorára:

A hidegtálak előre elkészíthetőek. A töltött tojásfélék, sonka és sajttekercsek viszonylag kevés munkával elkészíthetők. A változatos salátafélékkel bárki ízlését kiszolgálhatjuk. A különböző szendvicsek is ezerfélék, csak a fantáziánk szab határt. Éjfél utánra hideg sertéssült, kocsonya, lencsesaláta ajánlható, hajnalra korhelyleves és főtt virsli.

Meleg vacsorára:

Javaslok valamilyen könnyű előételt, főételnek sült halfélét, amit tálalás előtt csak a sütőbe kell dugni. Könnyen melegíthető vadételt, például vadas nyulat, őzragut. Vagy töltött csirkét, libasültet. Éjfél utánra lencselevest, malacpecsenyét párolt káposztával és tört burgonyával. Desszertnek rétest. Hajnalra savanyúkáposzta levest.

Természetesen minden esetben gondoskodjunk megfelelő italkészletről és nem csak alkoholosról, az alkohol sok vizet von el, a másnaposságot jelentősen csökkenthetjük megfelelő folyadékbevitellel.
Tartsunk mértéket, ne feledjük az egész évre szóló babonát, rettentő fejfájással vagy gyomorgörccsel ébredni nem szerencsés!

Kívánunk mindenkinek jó bulizást, jó vacsorát és sikerekben gazdag boldog Újévet!

Gixer