Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Jókai bableves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék:
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
35 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
35 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
50 dkg csülök  328 16 29 0.3 0 0
50 dkg debreceni 0 0 0 0 0 75
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot és a csülköt jól megmossuk és bő vízben, egy éjszakára, beáztatjuk.
Másnap, hideg vízben, feltesszük főzni a csülköt és egy másik edényben a leszűrt babot. A babhoz fél órás főzés után, hozzáadjuk a hasábokra vágott vegyes zöldséget, a fűszereket és a megroppantott fokhagymát. Takarékon főzzük puhára. Amikor a csülök a csülök megpuhult kivesszük a levéből és vágjuk kockára. 3 evőkanál olajból és a lisztből világos rántást készítünk, rádobjuk az apróra vágott hagymát és tovább pirítjuk, majd a tűzről levéve beleszórjuk a pirospaprikát és felöntjük a csülök főzőlevével. Kiforraljuk és beleöntjük a bablevesbe, melybe belekeverjük a csülökhúst és a maradék olajon, megpirított, előzetesen felkarikázott debrecenit. A tejfölt kikeverjük egy merőkanál forró levessel és így öntjük a forrásban lévő levesbe.
Tejfölt és ecetet tálaljunk hozzá és a friss, puha kenyeret el ne felejtsük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)