Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Fazekas borpince

  • Címkék:
  • bor
  • pezsgő
2011. november 01. | kedd


A  Fazekas család vásárhelyi őseit már évszázadok óta somlói szőlősgazdák, vincellérek között találjuk. A Somló első szakképzett borásza is a családból került ki az 1800-as években, a mostani tulajdonos dédöregapja személyében.

Fazekas András birtokai a hegy legjobb fekvésű, déli - vásárhelyi - oldalán vannak, ezek a lejtők termik a legjobb minőségű, legzamatosabb somlai bort.

A déli hegykaputól már jól látszik a borászat központja, a piros cseréptetős, sárga Fazekas pince. Utunk elvezet az egykori apátsági pince mellett, ahol a tűzfal napóráján kívül érdemes megtekinteni a pince előterét is. Itt a somlói szőlőművelés és borászat helytörténeti kiállítása látható.

Felfelé egy szép tornyos épületet, a Schmall pincét látjuk. Az úttól egy kőhajításnyira található a Taposó kút, mely hazánkban az egyetlen ilyen szerkezetű rekonstruált kút.

Innen már csak néhány lépés felfelé a Fazekas borászat egyik központja, a Fazekas pince. Ha idáig eljutottunk, érdemes meglátogatnunk a déli oldal védőszentjének kápolnáját, a Szent Margit kápolnát.

A Fazekas pincében kitűnő évjáratú folyóborokat kóstolhatunk. Ínyencek ne feledkezzenek meg a híres óborkészletről sem! Tudatos munkával igyekszünk kialakítani egy mini bormúzeumot, ennek köszönhetően 1990-ig visszamenőleg kóstolhatnak a látogatók somlai óborokat.


Somló pezsgő


Somlópezsgő    A VINO-TRANS KFT.-nél készül 1999-től titkos receptúra alapján válogatott minőségű somlai borokból az antik zöld üvegekbe töltött, parafadugós "SOMLÓ PEZSGŐ". Már a készítés elindításánál is természetes volt, hogy a termék minőségét hangsúlyozandó a címkéket 14 karátos aranyozás díszíti. A SOMLÓ pezsgő termőhelyhez kötött minőségi pezsgőcsalád, három féle termékkel: száraz, félszáraz és édes változatban. Továbbá, a pezsgők között is ritkaságnak számító extra száraz pezsgőt is készítünk - többek szerint ez az igazi minőség.

A sorszámozott zárjeggyel ellátott minőségi pezsgő kizárólag somlói borból készül, amelyet már a szüreteléskor pezsgő alapbornak válogatunk ki. A teljesen érett, ép és egészséges fürtöket külön szedjük és irányítottan 15 °C-on erjesztjük. Az így kapott alapbort minimum egy évig (tradicionálisan) fajtánként külön érleljük fahordókban.

Az alapborok furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű fajtákból állnak. Attól függően, hogy milyen pezsgőt kívánunk erjeszteni, a receptúra alapján a fajtákat úgy keverjük össze. Ezt az alapbort édesítjük, majd irányított erjesztéssel 17 °C-on válogatott élesztőkkel nyomás alatt fermentáljuk. A nyers pezsgőt legkevesebb fél évig érleljük, majd ízesítjük, készre kezeljük és exkluzív palackokba töltjük.


Somlói borok

A SOMLÓI BOROK -a Királyok bora- tüzesek, kemény, férfias karakterűek, magas sav- és alkoholtartalmúak. A Somlón termett fehér borok a hosszabb érlelést meghálálják, igazi nagyságukat csak évek múlva mutatják meg. Különösen igaz ez az egyik kuriózumra, a Juhfarkra, amely mellé a Furmint, Olaszrizling, Tramini valamint a Hárslevelű társul.

"Somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyánok bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végülis megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt."

Hamvas Béla

Juhfark

 Különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkező bor. Sokan máig úgy vélik, hogy a juhfark az igazi férfiasság bora, a Somló különlegessége. Illata diszkrét, ugyanakkor semmihez sem hasonlítható, ami a minerális illattal teljes harmóniában van. Tökéletesen száraz bora mégis sav- alkohol egyensúlyos és gömbölyű ízt adó. Színe érleléséből adódóan zöldessárga. Fogyasztását 12-14 °C között ajánjuk.          

Furmint

Erős növekedésű szőlőfajta, Tokaj hegyalja és a Somlói borvidék egyik fő fajtája. Általában október második felében érik be. Jó évjáratokban aszúsodik.

Mézre és dióra emlékeztető illatú, robosztus, tüzes, kifejezetten savhangsúlyos, kissé fanyar ízű, határozott karakterű bor. Színe érleléséből adódóan aranysárga. Fogyasztását 12-14 °C között ajánljuk.

Olaszrizling

Középerős-gyenge növekedésű fajta. Október közepén szüretelhető. Diszkrét illatú, minerális ízek mellett keserűmandula ízű és zamatú, savhangsúlyos, tüzes és száraz bor. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borok készülnek. Színe érleléséből adódóan aranysárga. Fogyasztását 12-14 °C-on között ajánljuk.

Tramini

Középerős növekedésű, sűrű lombozatú fajta. Bora jellegzetesen kellemes illatú és zamatú, a leglágyabb, de szép savhangsúlyos bor. Már szeptember második felében szüretelhető.

Hárslevelű

Erős növekedésű fajta. Október közepén szüretelhető. Illata hárs- és mézillat keveréke. Savas, erőteljes, ugyanakkor elegáns, finom cserzőanyaggal együtt szép száraz bort ad. Színe érleléséből adódóan zöldessárga. Fogyasztását 12-14 °C között ajánljuk. Több éves érlelés után hozzuk forgalomba.

Chardonnay

Vulkanikus talajon termett, fajtajelleges minerális ízvilággal rendelkezik. Nem hasonlít a más borvidékeken termelt Chardonnay-hez.

Fogyasztását 12-14 °C között ajánljuk.A Fazekas-borpince szeretettel várja a Somló történelmi borvidékére az érdeklődő turistákat.
Családi pincészetünk, amely a Somló hegy déli oldalán található, több mint 200 éves. Szőlőtermesztéssel, bor-és pezsgőkészítéssel, illetve palackozással foglalkozunk.

A Somlói borturizmus keretében pincészetünkben lehetőségünk van csoportok (nyugdíjas találkozók, családi és baráti összejövetelek, jutalom rendezvények, osztálytalálkozók) fogadására 10-100 főig, a bor,- és pezsgőpalackozó meg- látogatására, pezsgőkóstolással egybekötve.

 A páratlan szépségű környezetben lehetőség nyílik kirándulás szervezésére a Somlói vár, a kilátó, valamint az oly híres taposókút megtekintése. A taposókút hazánk egyetlen olyan kútja, amelyet a bizánciak már a Krisztus előtti évszázadokban ismertek, hazánkban a hegytetőkön álló várakban alkalmaztak víznyerésre.
 

Áraink:
borkóstolás 1500Ft/fő nettó /5-6 fajta bor

pezsgőkóstolás 1500Ft/fő  nettó 3 fajta
bor és pezsgőkóstolás 2000Ft/fő netto
bor és pezsgőkóstolás Hidegtállal 3500Ft/fő netto vagy marhapörkölttel 4000Ft/fő netto
Hidegtálak esetén 5-fő-től Meleg ételnél 9 fő-től.

Postacím:     VINO-TRANS Kft,
8481 Somlóvásárhely,
Ady Endre út 2.
Pezsgőüzem:     8481 Somlóvásárhely,
Vasút utca 14.
Cégtulajdonos:     Fazekas András
   
Telefon: (06-88) 506 260
Fax:     (06-88) 506-261
Mobil tel.:    (06-30) 226-66-77


E-mail:     [email protected]

Web:        www.somlopezsgo.hu