A borjú a fiatal szarvasmarha neve a szoptatás megszűnéséig.
A marhával ellentétben nem igényel előzetes pácolást.
A borjú részei és javasolt felhasználásuk:
A gerinc - amikor a borjú hátát nem hasítják szét -, a karaj - a félbe hasított gerinc.
1 Felsál 2 Dió 3 Frikandó 4 Rózsa 5 Csülök 6 Láb 7 Vesés, benne a szűzpecsenye 8 Karaj 9 Lapocka 10 Szegy 11 Nyak 12 Fej |
Egyben tölthető, illetve süthető:
• szegy hátulja
• szegy eleje
• lapocka
Rántva:
• fej, párolás után
• magas hátszín (karaj, borda, kotlett)
• vesepecsenye (szűzpecsenye)
• fehér és fekete pecsenye
• a láb, párolás után
Frissensült:
• fartő (rózsa)
• fehér és fekete pecsenye (frikandó, comb)
• felsál
• gömbölyű felsál (dió)
Egybensült:
• felsál
Töltve vagy tekercsben:
• lapocka
Sütve:
• csülök