Mártások húsfondühöz (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Mártások Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Mártások, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Farsang, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Édes, Sós, Savanyú, Keserű, Csípős, Hideg, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre: Mártások húsfondühöz
Árpád mártás
Ajvar
Barbecue szósz
Citromos-olívás-csípős öntet
Narancsos chiliszósz
Aioli mártás
Mártások húsfondühöz A húsfondüket a következő mártásokkal tálalhatjuk, de bármilyen ízlésünknek megfelelő, házi vagy bolti szósz is megfelelhet. A lényeg a sokszínűség. Árpád mártás A fűszerpaprikát, melyből legalább egy evőkanálnyi csípős legyen és a borsot a borral keverjük simára, gondosan dolgozzuk el a csomócskákat. Palacsintatészta sűrűségű mártást kell kapnunk, végül sózzuk és belekeverjük a pálinkát. Hidegen tálaljuk. Ajvar A padlizsánt és a paradicsompaprikát forró sütőben addig sütöm, amíg a héja megfeketedik, majd lefedve megvárom, hogy kicsit lehűljön. Ha van lehetőségünk faszénparázs felett süssük, sokkal finomabb íze lesz. A megsült zöldségek héját lehúzzuk és lecsöpögtetjük. A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk és az összes hozzávalóval együtt lábosba tesszük és felfőzzük, botmixerrel összeturmixoljuk és a kívánt sűrűségűre főzzük, forrón üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Húsok vagy grilltálak mellé tálaljuk. Barbecue szósz Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, újhagymát, fokhagymát. Kis lángon üvegesre pároljuk, de ne pirítsuk meg. Felöntjük 2 dl vízzel és hozzáadva a többi alapanyagot, jól összekeverjük, majd felforraljuk. Takaréklángon, kevergetve, 20 percet főzzük. Vigyázzunk könnyen leég! Hidegen tálaljuk, grillen vagy roston sült húsok mellé. Citromos-olívás-csípős öntet A citrom héját lereszeljük, majd teljesen meghámozzuk. A húsát kifilézzük és kimagozzuk. A mézet felhevítjük, majd a citrom húsát belekeverjük és összeforraljuk. Felöntjük a borral és méz sűrűségűre beforraljuk a szószt. Ekkor belekeverjük a finomra vágott chilit, olívát és citromhéjat. Egy perc múlva kész a mártás. Narancsos chiliszósz A narancsok sárga héját vékonyan levágjuk, majd a fehér részt eltávolítjuk a gyümölcsről és apróra vágjuk a gerezdeket. Két deci vízzel felöntve puhára főzzük, ha szükséges kevés forró vizet adhatunk hozzá. Hagyjuk langyosra hűlni. A chili zöld részét levágjuk és a megtisztított fokhagymával együtt turmixba dobjuk, a narancsfőzettel felöntjük és összezúzzuk. Ne legyen egészen apró. Ismét felfőzzük, cukorral, sóval és a végén a borcettel ízesítsük. Üvegekbe töltjük, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Szárazabb grillhúsok vagy natúrszelet mellé kínáljuk. Aioli mártás A fokhagymát összezúzzuk és a sóval szinte krémesre dörzsöljük. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a borsot, majd jól elkeverjük a tojássárgájával. Ha a masszánk homogén, habverővel, először cseppenként, majd vékony sugárban, hozzáöntve az olajat kemény mártássá verjük. Behűtve tálaljuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||