Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Hamburger

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Kártyaparti , Szabadban, Buli, Hirtelen sült, Tárcsa, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség
Hozzávalók

Hamburgerzsemle
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál szezámmag 639 26.3 54.8 9.4 12.6 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hamburgerhús
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi bors 0 0 0 0 0 0
1/2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
50 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hamburgerszósz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 késhegynyi bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 teáskanál kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1/2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db csemegeuborka ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál ketchup 109 2.1 0.4 24 0 0
3 evőkanál majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
1 késhegynyi konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hamburger
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint cheddar sajt 0 ? ? ? ? ?
igény szerint majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
igény szerint ketchup 109 2.1 0.4 24 0 0
igény szerint mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
igény szerint jégsaláta ? ? ? ? ? ?
igény szerint csemegeuborka ? ? ? ? ? ?
igény szerint paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
igény szerint lilahagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hamburgerzsemle
Egy deci langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Majd a liszt közepébe mélyedést formázva beleütünk egy tojást, beleöntjük a felfutott élesztőt és a tejet, jól összegyúrjuk és hozzádolgozzuk az olvasztott, de csak langyos vajat és a sót. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Átgyúrjuk és nyolc gombócra osztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 25 percig kelesztjük. A két evőkanál vízzel felvert tojással lekenjük és megszórjuk a szezámmaggal. 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.


Hamburgerhús
A vörös- és fokhagymát lereszeljük, a marhahúst finomra daráljuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, majd a tejszínnel és a tojássárgájával, sóval, borssal fűszerezve összedolgozzuk. Fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Nyolc pogácsává formázzuk és megsütjük. Ha van faszenes grillünk, azon süssük. Ha nincs rá módunk, hevítsük fel az olajat, majd dobjuk bele a vajat és ha felmelegedett a pogácsákat, oldalanként 5 perc alatt, süssük pirosra. Lecsepegtetve használjuk fel.

Hamburgerszósz
A hozzávalókat a botmixer poharába tesszük és simára turmixoljuk. Felhasználás előtt, fél órát pihentessük a hűtőben.

Hamburger
A hamburgerzsömlét félbe vágjuk, majd a vágott felét kissé megpirítjuk. Az alsó felét megkenjük a hamburgerszósszal és ráterítünk egy salátalevelet. Erre rátesszük a húspogácsát és ízlésünk szerint megrakjuk, a vékonyra szelt, hozzávalókkal, majd rákanalazunk majonézt, ketchupot vagy mustárt. Ráborítjuk a tetejét és mindenfelé fröcsögtetve, jóízűen megesszük.
Képtelenség tisztán enni, így rengeteg szalvétát adjuk hozzá. A gyerekek imádják, saját maguk, összeállítani a hamburgerjukat, ne fosszuk meg őket, az élvezettől.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)