Roston sült borjúszelet rozmaringmártással
Hozzávalók
Roston sült borjúszelet rozmaringmártással
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
borjúkaraj |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Tökös-mákos rétes
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 csomag
réteslap |
348 |
11.6 |
1.2 |
72.1 |
0.7 |
0 |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
4 evőkanál
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
ízlés szerint
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A mártáshoz
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 evőkanál
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
1 teáskanál
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 dl
zöldségleves kocka |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 fej
salotta hagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
5 dkg
zeller |
31 |
1.4 |
0.3 |
5 |
4.2 |
0 |
5 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Roston sült borjúszelet rozmaringmártással
A csontos húst négy szeletekre vágjuk, megtisztítjuk, megmossuk és szárazra itatjuk, egy éles késsel a csont felőli oldalán zsebet vágunk bele és egy fakanál nyelével kissé kitágítjuk a zsebet, majd a húst kívülről besózzuk.
A töltelékhez a borjúhúst apróra vágjuk és a tejszínnel együtt turmixgéppel pürésítjük belekeverjük a kockára vágott répát, sóval és szerecsendióval ízesítjük, majd a hússzeletek zsebébe töltjük. A nyílást fogpiszkálóval vagy hústűvel összezárjuk.
A mártáshoz a burgonyát és a zellert kis kockákra vágjuk; nyeles edényben vajat forrósítunk és a hagymát üvegesre pároljuk benne; hozzáadjuk a burgonya -és zellerkockákat, rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük zöldséglevessel, kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig főzzük, majd rúdmixerrel pürésítjük; a mártást a sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Végül belekeverjük a tejszínt és a rozmaringot és még egy kis ideig főzzük. Grillserpenyőben olajat forrósítunk és a hússzeletek mindkét oldalát kb. 5 percig sütjük. Egy kevés rozmaringmártást öntünk a tányérra, ráhelyezzük a borjúszeletet és rozmaringgal díszítve tálaljuk. Köretként gombás rizst és zsenge párolt zöldséget adhatunk.
Tökös-mákos rétes
Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott vajjal, majd a töltelék felét az egyik hosszanti szélére halmozom, de előtte meghintem a zsemlemorzsa felével. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem vajjal és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm.
Langyosan vágom szeletekre, tálalás előtt meg hintem vaníliás porcukorral.
A mártáshoz
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)