Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Roston sült borjúszelet rozmaringmártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Hirtelen sült, Tárcsa, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

Roston sült borjúszelet rozmaringmártással
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg borjúkaraj ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tökös-mákos rétes
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A mártáshoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 teáskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
4 dl zöldségleves kocka ? ? ? ? ? ?
1 fej salotta hagyma ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
5 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
5 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Roston sült borjúszelet rozmaringmártással
A csontos húst négy szeletekre vágjuk, megtisztítjuk, megmossuk és szárazra itatjuk, egy éles késsel a csont felőli oldalán zsebet vágunk bele és egy fakanál nyelével kissé kitágítjuk a zsebet, majd a húst kívülről besózzuk.
A töltelékhez a borjúhúst apróra vágjuk és a tejszínnel együtt turmixgéppel pürésítjük belekeverjük a kockára vágott répát, sóval és szerecsendióval ízesítjük, majd a hússzeletek zsebébe töltjük. A nyílást fogpiszkálóval vagy hústűvel összezárjuk.
A mártáshoz a burgonyát és a zellert kis kockákra vágjuk; nyeles edényben vajat forrósítunk és a hagymát üvegesre pároljuk benne; hozzáadjuk a burgonya -és zellerkockákat, rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük zöldséglevessel, kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig főzzük, majd rúdmixerrel pürésítjük; a mártást a sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Végül belekeverjük a tejszínt és a rozmaringot és még egy kis ideig főzzük. Grillserpenyőben olajat forrósítunk és a hússzeletek mindkét oldalát kb. 5 percig sütjük. Egy kevés rozmaringmártást öntünk a tányérra, ráhelyezzük a borjúszeletet és rozmaringgal díszítve tálaljuk. Köretként gombás rizst és zsenge párolt zöldséget adhatunk.

Tökös-mákos rétes
Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott vajjal, majd a töltelék felét az egyik hosszanti szélére halmozom, de előtte meghintem a zsemlemorzsa felével. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem vajjal és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm.
Langyosan vágom szeletekre, tálalás előtt meg hintem vaníliás porcukorral.

A mártáshoz

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)