Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Erdélyi zöldbableves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Bogrács, Sós, Savanyú, Hideg, Meleg, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db húsleveskocka (marha) 170 17.3 4 16.1 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
4 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
50 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon megpirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát és felöntjük 1 liter vízzel. A zöldbabot, ha kell leszálkázzuk és feldaraboljuk, majd a levesbe dobjuk, a zúzott fokhagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk és a leveskockát is belefőzzük. 20 percig csendesen forraljuk. Közben finomra vágjuk a zöldfűszereket és apró kockára a paradicsomot. Ha bab megpuhult, egy kis levessel kikeverjük a tejfölt és a levesbe öntjük, beleszórva paradicsomot és a zöldfűszereket is. Egyet forraljuk, ha szükséges kevés cukorral, sóval ízesítjük és tálaljuk.
Nyáron adhatjuk lehűtve is.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)