Szilvalekvár egyszerűen
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
10 kg
besztercei szilva |
60 |
0.7 |
0.2 |
13.1 |
1.7 |
0 |
1 kg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 dl
ecet (20%-os) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
1 kávéskanál
szalicil |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A munkát előző este kell elkezdeni. A szilvát megmossuk, leszárazzuk. Kimagozzuk, közben a rohadt, férges darabokat kidobjuk. Megfelelő méretű edényben a cukorral elkeverjük és reggelig állni hagyjuk, így levet enged. Reggel egy vastag aljú, lehetőleg rozsdamentes fazekat a zsírral (nem tévedés) vékonyan kikenünk, majd az ecetet beleöntve, körbe lötyböljük. Óvatosan beleöntjük a szilvát és takarékon, vastag lángelosztót alátéve, fedő alatt felfőzzük. Ekkor a fedőt levéve, éppen csak pöszmörögve, 4 órát főzzük. Ha megkeverjük leég, úgyhogy ezt felejtsük el. A húslészerű folyadék a végére besűrűsödik. A lángot lekapcsolva megkóstoljuk, ha ízlésünk megkívánja még kevés cukrot adhatunk hozzá, hagyjuk kihűlni a kóstolót, mert úgy jobban érezni az ízét. Ezek után folyamatosan és erőteljesen keverjük 20 percig, a végén a szalicilt is hozzáadva. A még mindig forró lekvárt töltsük üvegekbe és lezárva, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Néhány üveget, csak celofánnal lefedve, a kamrában, az idők során még jobban besűrűsödik, ezzel tölthetünk gombócot, buktát.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)