Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Rozsos zsemle

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Csőben sült, Szabadban, Kemence, Tésztafélék, Reform konyha
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
7 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
4 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
30 dkg graham liszt 333 14.4 1.8 64.4 12.7 0
20 dkg rozsliszt 346 10 1.1 73.6 5.7 0
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt 1 dl langyos, mézes vízben felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk és a sóval összekeverjük. A felfutott élesztőt hozzáöntjük és a szükséges tejjel közepes keménységű tésztát gyúrunk. 50-60 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 4-5 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Meggömbölygetjük és fél órát kelesztjük, zsírozott tepsire helyezzük, tojássárgájával bekenjük, előmelegített sütőben, közepes erősségű tűzön 20-25 percig sütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)