Rozsos zsemle
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
| ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
| 7 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
| 4 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
| 30 dkg
graham liszt |
333 |
14.4 |
1.8 |
64.4 |
12.7 |
0 |
| 20 dkg
rozsliszt |
346 |
10 |
1.1 |
73.6 |
5.7 |
0 |
| 60 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt 1 dl langyos, mézes vízben felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk és a sóval összekeverjük. A felfutott élesztőt hozzáöntjük és a szükséges tejjel közepes keménységű tésztát gyúrunk. 50-60 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 4-5 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Meggömbölygetjük és fél órát kelesztjük, zsírozott tepsire helyezzük, tojássárgájával bekenjük, előmelegített sütőben, közepes erősségű tűzön 20-25 percig sütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)