Burgonyás rakott káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
10 dkg cheddar sajt 0 ? ? ? ? ?
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A laskára vágott káposztát babérlevéllel, néhány szem borssal, köménnyel és sóval ízesített vízben negyed órát főzzük, majd lecsepegtetve félretesszük. A burgonyát héjában megfőzzük és, megtisztítva, felkarikázzuk. A zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a darált húst hozzáadva, morzsásra keverjük. Közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát. Sózzuk, borsozzuk és kevés vizet hozzáöntve puhára pároljuk. A végén a belekeverjük a tojásokat, a finomra vágott kaprot és petrezselyemzöldet. Zsírral kikent tepsibe terítjük a burgonya felét, rászórjuk a káposzta felét és betakarjuk a hús felével. Megismételjük a rétegezést, majd a tetejére szórjuk a megreszelt sajtokat. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, addig sütjük, amíg a sajt aranybarna lesz.
Rövid pihentetés után kockára vágva tálaljuk. Külön tálkában tejfölt adhatunk hozzá.