Pikáns tavaszi zöldségleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Böjt, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Tojás, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
5 levél zellerzöld ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 fej karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
2 maréknyi sóska 27 2.4 0.5 2.3 1.3 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
30 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk és a fehér részét átpároljuk a vajon. Felöntjük a zöldségalaplével és beledobjuk a kis kockára vágott burgonyát. Puhára főzzük, majd botmixerrel áttörjük. Ezután beletesszük a vékony csíkokra szelt karalábét és öt perc csendes forralás után, beletesszük a csíkokra vágott karalábéleveleket és a sóskát. Sózzuk, borsozzuk és a cukorral, ecettel ízesítjük. Közvetlenül tálalás előtt a tejfölt, a tojássárgáját és kevés levest simára keverünk és a levesbe öntjük. Ezzel már ne forraljuk.
Frissen tálaljuk, ha gondoljuk pirított zsemlekockát adhatunk hozzá.