Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Túrós lepény

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Meleg nyári napokra, Tizórai gyerekeknek , Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny
Hozzávalók

Túrós lepény
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
25 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A túrós töltelékhez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Túrós lepény
A sütőporral, a sóval összeszitált lisztet, a cukrot és a vajat késes robotgéppel morzsásra dolgozzuk. Majd a 2 tojást és a tejfölt hozzáadva tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk és vékony, a tepsibe illő lappá nyújtjuk. Az első lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, majd megkenjük a töltelékkel. Beborítjuk a másik lappal, a széleit lenyomkodjuk és lekenjük a felvert tojással. A tetejét villával megszurkáljuk és a felvert tojással lekenjük. Majd 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Nedves konyharuhával lefedve hagyjuk langyosra hűlni.
Kockára vágva tálaljuk.
Megporcukrozhatjuk, de minek?

A túrós töltelékhez
A töltelék hozzávalóit, a só és a tojásfehérje kivételével összekeverjük. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd a sóval keményre felvert tojásfehérjével összeforgatjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)